Femmor får mångsidigt bokpaket

11.01.2019 kl. 11:12
Sammanlagt 150 bokpaket skickas iväg till femteklasser i Svenskfinland i januari. Bokpaketet innehåller tio nya barn- och ungdomsböcker och ett pedagogiskt material som Sydkustens ordkonstskola har skapat.

Bokpaketets böcker är särskilt utvalda för läsare i femte klassen och ska tillsammans med det tillhörande pedagogiska materialet främja läsintresset bland skoleleverna. Böckerna och materialet har fått finansiering av Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd och delas ut av Förbundet Hem och Skola i samarbete med Sydkustens ordkonstskola som står för innehållsplaneringen.

Bokpaketet är ett årligt stipendium som klasslärare har möjlighet att ansöka om. Vartannat år delas paketen till årskurs ett och vartannat år till årskurs fem. I år är Sydkustens ordkonstskola för andra gången med om att välja ut de tio böckerna och skapa ett tillhörande arbetsmaterial.

Tanken är att främja läsintresse och fördjupa läsupplevelsen genom diskussionsfrågor och aktiverande skaparövningar som introduceras i klassen. Arbetsmaterialet ska stimulera till eftertanke, diskussion och eget skapande och skrivande med inspiration i skönlitteraturen.

Ordkonstskolan har fått god feedback på det material som sändes ut till förstaklasserna i fjol och det nya materialet är utökat till att omfatta sex böcker i paketet. De sex böckerna är utgivna på finlandssvenska förlag och uppgifterna går ut på att utforska olika teman såsom vänskap, identitet, hemortens historia och att öva sig i skräck och dagbokstext som litterära genrer.

Bokpaketet har tonvikt på nya finlandssvenska barnböcker men innehåller också populära svenska och översatta böcker. Önskemålet är att läraren också involverar föräldrarna i processen att stöda sitt barns läsintresse i samarbete med skolan.

Det pedagogiska materialet hittas på webbplatsen: https://ordkonst.fi/sv/bestall/bokpaket/

 

Böckerna som ingår i bokpaketet 2019 är

Lars är LOL
Iben Akerlie (Lilla Piratförlaget 2017)

Skilltwins: The story
Josef El-Zein & Jakob El-Zein (Bonnier Carlsen 2018)

Fågeltämjaren
Karin Erlandsson (Schildts & Söderströms 2018)

Hallonbacken
Eva Frantz (Schildts & Söderströms 2018)

Dagbok för alla mina fans: På hal is
Jeff Kinney (Bonnier Carlsen 2018)

Älgflickan
Malin Klingenberg (Schildts & Söderströms 2018)

Hundarnas historiebok. Finland en del av Sverige
Mauri Kunnas (Förlaget M 2018)

Jadekaninens gryta
Milena Parland (Litorale 2018)

Nattsvart och underbart
Annika Sandelin (Förlaget M 2018)

Egon – hälften Alien
Per Simonsson & Stefan Roos (Lilla Piratförlaget 2018)

Mera information:
Planerare Maja Ottelin maja.ottelin@sydkusten.fi
telfon: 045-894 4089