Raseborgs ordkonstnärer sprakar av skaparglädje

20.12.2018 kl. 15:24
Ta del av Leona Böckermans erfarenheter av en händelserik termin som ordkonstlärare i Raseborg med Alias, mystiske Mr. X och annat klurigt.

Under hösten har jag lett två energisprakande ordkonstgrupper i Raseborg, en i Mikaelskolan i Ekenäs och en i Katarinaskolan i Karis. Mikaelskolans ordkonstnärer firade jul under sin sista ordverkstad och då diskuterade vi också vad som hade varit roligast under höstens ordverkstäder.

I kör ropade gänget att det roligaste var när vi firade Halloween med spökhistorier och maskeradberättelser. Förutom den höjdpunkten har vi hunnit med mycket annat, till exempel har vi skrivit hemliga brev till Mr. X, fantiserat om framtiden och dramatiserat.

På begäran av deltagarna ordnade jag ett musikquiz som blev väldigt uppskattat. Vi lyssnade på Raseborgs ordkonstnärer sprakar av skaparglädje allt från isländsk rap till Edith Piaf och diskuterade låttexter och hur musik kan låta så annorlunda på olika språk. Gruppen tyckte det var roligt att dansa fritt till alla låtar och försöka gissa rätt på frågorna som ställdes efter varje låt.

I Karis har vi sysslat med många olika sorters ordspel och lekar, men också tittat på film och diskuterat skådespel och provat på egna dramatiseringar och inspelningar. Under en ordverkstad spelade vi Alias och det inspirerade oss att skapa vår egen version av spelet. Deltagarna pysslade ihop en spelplan och skrev kort med ord som de under spelrundan skulle förklara så bra som möjligt för de andra så att de kunde gissa rätt. Det gäller att vara kvicktänkt för allt sker under tidspress!

Från och med våren får grupperna en ny ledare då jag tar mig an nya utmaningar. Det känns tråkigt att lämna de energiska och skaparglada grupperna, men jag är säker på att deras energi och kreativitet kommer att ge dem många fina stunder i fortsättningen med deras nya ordkonstlärare.

Leona Böckerman
Ordkonstlärare i Raseborg hösten 2018